Privet, kära lyssnare! I denna veckas poddavsnitt från pocasten Biblioteket i Rebbetuaröd har vi avhandlat en klassisk rysk roman – Idioten av Fjodor Dostojevskij. Varför kallas den så? Inte ens de två skäggiga herrarna verkar helt på det klara med det…

Lyssna på poddavsnittet på Apple Podcasts

Lyssna på poddavsnittet på YouTube

Lyssna på poddavsnittet på Spotify


Fjodor Dostojevskij (1821-1881) var en rysk författare som är en av de mest inflytelserika i världslitteraturen. Hans far var en läkare och hans mor dog när han var åtta år gammal. Dostojevskij fick en religiös uppfostran och studerade vid den militära ingenjörsskolan i Sankt Petersburg.

Dostojevskijs liv var fyllt av dramatik och tragedi. Han var en spelberoende och 1849 dömdes han till döden för att ha deltagit i en politisk sammansvärjning. Straffet omvandlades till fängelse i Sibirien, där han tillbringade fyra år under mycket svåra omständigheter.

Efter sin frigivning från Sibirien började Dostojevskij skriva igen. Han skrev en serie romaner som etablerade honom som en av de ledande författarna i Ryssland. Bland hans mest kända verk finns Brott och Straff (1866), Idioten (1869), Demonerna (1871) och Bröderna Karamazov (1879).

Dostojevskijs romaner är kända för sina komplexa karaktärer, psykologiska djup och filosofiska reflektioner. Han utforskar teman som moral, frihet, religion och strävan efter mening. Hans verk har haft ett stort inflytande på författare som James Joyce, Franz Kafka och Albert Camus.