Biblioteket i Rebbetuaröd

Två skäggiga män upptäcker litteraturen

Boys and girls av Alice Munro

I detta avsnitt vår podcast – Biblioteket i Rebbetuaröd – har vi läst den hyllade och nyss avlidna Alice Munro (1931-2024). Denna namnkunniga kanadensiska novellförfattare är känd för sina utsökta noveller som utforskar sina karaktärers känsloliv. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013.

”Boys and Girls” är en av hennes mest kända berättelser, som utforskar teman kring könsroller och samhällets förväntningar genom perspektivet av en ung flicka som växer upp på en gård. Berättelsen visar Munros förmåga att fånga komplexiteten i mänskliga erfarenheter i en lantlig miljö och den har hyllats för sin nyanserade skildring av könsdynamik och teman kring uppväxt.Läs hela inlägget

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) föddes på gården Mårbacka i Värmland och blev en av Sveriges mest framstående författare. Hon utbildade sig till lärare och arbetade i Landskrona innan hon blev författare på heltid. Lagerlöf debuterade med ”Gösta Berlings saga” 1891, vilket markerade början på en framgångsrik litterär karriär. Hon vann Nobelpriset i litteratur 1909, som den första kvinnan att få denna utmärkelse. Lagerlöf blev medlem i Svenska Akademien 1914 och var engagerad i samhällsfrågor, särskilt kvinnors rättigheter. Hennes verk kännetecknas ofta av en blandning av realism, magi och folklore, och de har haft en betydande påverkan på svensk litteratur.

”Nils Holgerssons … Läs hela inlägget

Robinson Crusoue av Daniel Defoe

I detta avsnitt av podden Biblioteket i Rebbetauröd, går vi till sjöss och misslyckas förstå storheten med en av tidernas mest kända och lästa klassiker. De tvenne skäggiga bibliotekarierna har, som vanligt i vår podd, läst första kapitlet (eller så) av denna klassiker och undrar verkligen varför den fortsätter vara populär än idag. I synnerhet i skolor. I synnerhet som synen på – låt oss säga – andra än vita personer är något förlegad. Något.

”Robinson Crusoe” är en roman skriven av den brittiske författaren Daniel Defoe. Romanen publicerades första gången 1719 och betraktas som en av de första engelskspråkiga … Läs hela inlägget

« Äldre inlägg

GEB VILL ATT DU LÄSER, MEDBORGARE

Svartvit teckning av bibliotekets inneboende get Geb med hyllor fyllda av böcker som bakgrund.