Nästa vecka – den 9 till 15 oktober – lanseras för första gången Banned Books Week i Sverige. Den är avsedd att uppmärksamma, stödja och inte minst försvara det fria ordet, med ett fokus på förbjudna böcker. Ämnet har såklart alltid varit aktuellt men känns extra angeläget i dessa tider, i vilken allsköns mörkerkrafter vill bekämpa yttrandefriheten och förbjuda texter och böcker som upplevs som farliga eller ej önskvärda.

Vad är då en förbjuden bok? Det är alltså en bok eller liknande verk som av ett eller flera skäl anses vara så pass hemsk, omoralisk eller på annat vis sätt farlig, att makthavare och andra intressenter gör sitt bästa för ingen skall få läsa den eller ens innaha den. Några exempel genom historien är Satansverserna (som vi snart återkommer till!), 1984, Bröderna Lejonhjärta (!) och till och med självaste Bibeln under vissa regimer och omständigheter. Vanliga initiativtagare till att förbjuda böcker är statsmakter, polisen, föräldraorganisationer, religiösa samfund, skolrepresentanter – för att nämna några.

Biblioteket i Rebbetuaröd vänder sig såklart starkt emot alla former av yttrandefrihetens begränsning, varför vi avser delta i med all kraft i Banned Books Week. Vi har redan startat med låta våra två skäggiga bibliotekarier avhandla 1984, men håll ett öga på våra nyheter – det kommer mer om förbjudna böcker.