Välkommen till podden Biblioteket i Rebbetuaröd! I detta avsnitt fördjupar vi oss i ett av historiens mest ikoniska tal – Martin Luther Kings ”I Have a Dream”. Vi tvenne skäggiga bibliotekarier tar vi dig med på en resa tillbaka till den historiska tidpunkten när detta tal hölls och utforskar dess betydelse och arv.

Vi reflekterar över bakgrunden till talet och den sociala kontexten under 1960-talet, samt Martin Luther Kings kraftfulla budskap om medborgerliga rättigheter och jämlikhet. Vi diskuterar också hur ”I Have a Dream” fortsätter att inspirera och påverka samhället idag.

Häng med när vi delar våra tankar, insikter och historiska betraktelser kring detta viktiga ögonblick i amerikansk historia. Vi tar dig med på en resa genom tiden och utforskar varför detta tal fortfarande har sådan stor inverkan och relevans idag.

Lyssna på poddavsnittet på Apple Podcasts

Lyssna på poddavsnittet på YouTube

Lyssna på poddavsnittet på Spotify

Om Martin Luther King

Martin Luther King Jr. (1929-1968) var en amerikansk präst och medborgarrättsledare som spelade en central roll i den amerikanska medborgerliga rättighetsrörelsen på 1950- och 1960-talet. Han är mest känd för sitt fängslande ledarskap i kampen för raslikhet och för att ha främjat ickevåld som ett effektivt medel för social förändring.

King blev nationellt uppmärksammad för sin roll i Montgomerybussbojkotten 1955-1956 och ledde sedan Southern Christian Leadership Conference (SCLC), en organisation som arbetade för medborgerliga rättigheter. Han var en övertygad förespråkare för ickevåld och inspirerade miljoner människor med sitt tal ”I Have a Dream” vid marschen till Washington för arbeten och frihet år 1963.

Martin Luther King Jr. belönades med Nobels fredspris i Oslo 1964. Trots hans tragiska död 1968 fortsätter hans arv att leva vidare som en symbol för hopp, fred och rättvisa över hela världen.